Zublog

Výkřiky EGA

4.4.08

Opravdu. Ta naše Praha je krásná. I.

,,Tak to je Praha," řekl pan Kopfrkingl, odvraceje zrak od mladé růžolící dívky v černých šatech nalevo, ,,je pod námi jako na dlani. Jako bychom stáli na vysoké hoře a pozorovali svět, který se rozkládá pod námi. Támhle je Vltava, Karlův most, Národní divadlo," řekl, ,,támhlety dvě věže, to je Týnský chrám, ta věž sem blíž je Staroměstská radnice, ta komolá za ní je Prašná brána ... támhle je Národní muzeum, támhle vzadu ta velká bílá moderní budova na Vinohradech kostel Nejsvětějšího srdce Páně. Koukni se, Mili," řekl Milimu, ,,tímhle sklem..." a ukázal na tabulku z kouřově nažloutlého skla, a když se Mili koukl, řekl: ,,To sklíčko má podobnou barvu jako to, co máme u nás v okéncích žárovišť. V nejsvětějších oknech světa, protože se jimi vidí přímo do kuchyně pánaboha, když se duše odlučuje od těla a vzlétá do éteru. Ukaž, jak tím sklem ta naše Praha vypadá," sehnul se a pohlédl a pak opět zdvihl hlavu a řekl: ,,Opravdu. Ta naše Praha je krásná."


Praha je opravdu krásná. Děsím se jí tím víc, čím jsem starší.

Nikdo nikoho nezajímá. Myslet si opak by byla jenom iluze malého města dokonale vyvrácená na dlažebních kostkách metropole. Všechno je v pořádku.
Příští zastávka: Staroměstská.
Prodírám se davy turistů zírajících vzhůru a cítím v sobě vzrůstající agresivitu řidiče, který byl díky kolonám na D1 nucen zpomalit ze 150 kilometrů v hodině na nulu. Vleču na zádech batoh a jsem netrpělivá, i když dobře vím, že není kam chvátat.

Zneklidňuje mě obraz dokonale barokního města a jeden milion lidí jako součást toho díla. Všechno je barevné, teatrální, kýčovité, lákavé, k nakousnutí. Chceš bejt součástí zlatý mládeže? Můžeš. Chceš se zabít? Skoč. Čekám.
Barokní pomíjivost. Jeden dotek, nic víc. Ne nashledanou, ale sbohem. Nejistota nebo naopak naprostá jistota. Memento mori.
To je to něco, z čeho mě v Praze mrazí. Asi.

12 Comments:

Anonymous Anonymní said...

ráda jsem tě viděla! a o tom pojetí města, zdejší neosobnosti v protikladu snadného brněnského seznamování se pořád ještě přemýšlím...

7:33 odp.  
Blogger zu said...

ja tebe taky..prjemny setkani..
ja o tom taky premyslim o tom necem, co mi vadi. jestli je to to dobry slovo..

7:47 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Tak to je presny...Praha jako des plna ikea bytu a posteli.
P.

10:15 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Tak nevim, jestli se z fuckovani prahy uz nestal narodni sport.. :/ Achjo..

1:51 odp.  
Blogger zu said...

nefuckuju, reflektuju.
kdysi radoby kosmopolitni buranek po pul roce ve velkomeste.

2:24 odp.  
Blogger Mindwind said...

Všechno, co popisuješ se mi právě naopak líbí, ale je taky klidně možný, že taky budu jen kdysi radoby kosmopolitni buranek po pul roce ve velkomeste... :)

10:52 odp.  
Blogger zu said...

nemyslim, to se vztahuje jenom na me.. nejak jsem za posledni rok zvesnictela.

1:05 odp.  
Blogger Vít Čondák said...

(Nejsem si jistý, jestli jsem správně pochopil, proč je u tohohle tématu zrovna tahle fotka, ale musím uznat, že s těmi barevnými korekcemi vypadá zajímavě!)

12:26 dop.  
Blogger zu said...

je u toho protoze vznikla bezprostredne po tom, co jsem se vratila do svoji vesnicky letargie..
dekuju

9:48 dop.  
Blogger šumařˇˇˇ said...

to co popisujes jsou jenom negativni dusledky toho, ze v praze je tolik lidi, tolik hudby, tolik kavaren a tolik mist, kde se neco deje..je tezky zit tu sam a jeste hur se tu seznamuje..proste nikoho nic nespojuje-nepotkavas znamy lidi v tramvaji a bojis se ze kazdej druhej je uchyl..ale mas tu furt co vobjevovat..nezakrnis, proste nemuzes, neda ti to...je to nahodou dobry--nemuzu rict na jak dlouho, ale chce to zkusit...zkusit se s prahou rozumne domluvit..neodsoudit ji pro par uspechanejch kravataku, smradlavejc zevlaku a velky koncetraci kyce..je treba trochu hledat, snazit se a nedelat predcasny zavery...

8:58 odp.  
Blogger zu said...

ja vim.. to byl jenom pocit.. a takova nejaka bilance z neho..

11:12 odp.  
Blogger Talking to Myself said...

Praha je opravdu krásná; čím více jsem starší, tím více je mi lhostejné, zda tu krásu vnímám či nikoliv. A to je právě ta krása – ona možnost volby. Vybrat si. Anonymita, možnost se ztratit a utéci před vším, před čím lze utéct, uličky a zákoutí se spěchajícími chodci, kaluže v ulicích odrážející světla pouličních lamp, blížící se jedenáctá a ztichlé Hradčany, vůně velkoměsta, kterou člověk cítí pouze tehdy, dokáže-li se alespoň na chvíli zastavit. Druhá možnost je jiná: místo potkávání, neplánovaných setkání a splněných přání – nikde jinde bych neměl možnost to vše vidět, to všechno, co je cenné, jiné, vzácné, co se tak těžko hledá… Zlatá mládež neexistuje; ve století povrchnosti je všechno zlaté a třpytivé pouze na povrchu, ale ve skutečnosti je to jen fasáda neumně zakrývaných rozpaků, otázek, věčného hledání i ztrát, přílišných očekávání a nesplněných snů… Na Praze je krásná její svoboda; možnost udělat cokoliv a kdykoliv, možnost si plánovitě ublížit bez toho, aniž by to někoho zajímalo, svoboda toulat se a jezdit mezi periferiemi, stejně jako nutkání vyhazovat peníze z oken, možnost dívat se na Vltavu zpoza zamžených oken pomalu jedoucích tramvají, touha najít kousek štěstí a zároveň neztratit sám sebe…

12:00 dop.  

Okomentovat

<< Home