Zublog

Výkřiky EGA

21.2.08

Maďaři a ti druzí

Začalo to jednou ráno v GTS.
"Letenky do Amsterdamu už máme jenom za šest tisíc."
"Fajn. My máme jenom pět."
"Je mi líto."
"Nevadí. Co třeba .. Budapešť?"
"To by šlo."

O dva dny později, Florenc:
Dáváme maďarsky mluvícímu a mocně gestikulujícímu řidiči autobusu do ruky jízdenky a nekompromisně se tlačíme dovnitř. V pět ráno nás Eurolines nechávají vlastnímu osudu na nádraží v Budapešti spolu se zjištěním, že s angličtinou a evropskou měnou po kapsách jsme těžce narazily.
Poprvé utečeme žebrákům v metru i revizorům u eskalátorů, ubytujeme se v hostelu Marco Polo a vyrazíme do ulic. Překvapí nás to. Tohle je ta Paříž východu?
Statistiky se tváří optimisticky - turistický ruch vzkvétá, ekonomika roste. Když procházíte zimním městem, připadne vám to jako utopie nebo propaganda, pozůstatek vyvolávání hesel o lepších zítřcích. Za všemi obrázky z pohlednic, paláci demostrujícími hrdost a sílu bývalého impéria, je pachuť dvou prohraných světových válek a pozůstatky následných režimů a jejich opatření. Na zemi se válí žebráci ve vlastní moči, matky s dětmi nastavují ruku pro pár forintů, mimo hlavní turistické zóny je všude špína, chudoba a zvláštní lidský chlad.
Všechno je tak nějak silnější než v Praze, všechny kontrasty se prolínají a vzájemně dotýkají. Na jedné straně paláce, opery, kostely, výstavní haly, lázně a stylové kavárny, kde kafe nejde pod 500 forintů, na druhé straně právě chudoba, špína a staré tržnice stojící stranou turistického zájmu (naštěstí). Všechno pěkně vedle sebe, tak blízko, tak absurdní, s tak neevropsky vysokou výpovědní hodnotou.
.. Köszönöm.

1 Comments:

Blogger Talking to Myself said...

Budapešť je přesně taková, jak píšeš. Smutná a šedivá. Cesta z letiště obstarožním taxíkem, déšť za okny, betonovo-panelové domy v univerzální a všespojující šedi, hnědá Dunaj, ucpaná nábřeží a anonymní hotely. "Hi Italian guy", volala na mě tenkrát kousek od Marriottu holka, kterou její noční práce možná i bavila, a já měl pocit, že to město je prokleté prostupující únavou a špínou. Vždycky, když jsem v Budapešti byl, byla obloha šedivá, vždy alespoň jeden den. Pivo bylo úplně bez chuti, ale stejně se člověk musel opít, nešlo to jinak. Žebráci v metru, konzumní chrámy typu West End City Center či Duna Plaza, kde si člověk za pár forintů může koupit totéž, co kdekoliv jinde o třetinu levněji, a všude propocení taxikáři s černými vlasy, na tělo přilepenými košilemi, koženými bundami a podivnou řečí. Ale přesto všechno má to město v sobě nějaké zvláštní kouzlo, které nikdy nezmizí; kouzlo uvědomění si, že vše je jen na čas - člověk odjede a příště, snad, bude vše úplně jiné, a v duši zůstane jen vzpomínka na jedno podivné město a pocity, které dokáže vyvolat...

12:14 dop.  

Okomentovat

<< Home