Zublog

Výkřiky EGA

23.11.07

Už je to tady...

...ZASE!
"Věříme zajisté, že jsi něco, nad co nic většího nelze myslet.
...
Není ovšem možné, aby to, nad co nic většího nelze myslet
(id, quo maius nihil cogitari potest), bylo pouze v nahlédnutí. Je-li to totiž pouze v nahlédnutí (in intellectu), lze myslet, že je to také věc sama, což je více. Je-li tedy to, nad co nic většího nelze myslet, pouze v nahlédnutí, pak to, nad co nic většího nelze myslet, je zároveň něco, nad co lze myslet něco většího. To však jistě není možné. Existuje tedy beze vší pochyby něco, nad co nic většího nelze myslet, a to jak v nahlédnutí, tak jako věc sama." (Proslogion II)
Už jsem se nemohla dočkat. A to jsem ve čtvťáku myslela, že TO CHÁPU.

3 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Na to už správně odpověděl mnich Gaunillo. Prostě to co si člověk myslí, ještě nemusí mít protějšek v realitě, tomu kdysi pouze věřili křesťanští platonici, ale víra není důkaz. Boží existenci nelze "dokázat", je možné ji jedině poznat a ucítit.

7:14 odp.  
Blogger zu said...

tak lze ji "dokazat". tohle je jeden z "dukazu" bozi existence, dalsi, co si jeste pamatuju ze stredni, treba T. Akvinsky.. spis jde o to, ze u Anselma nejde "dokazat" smysly, ale logickymi argumenty predpokladajicimi, ze Buh je nejvyssi hodnota, ztelesnena Pravda a Dobro..
aspon tak nejak jsem to (velmi zjednodusene) po vypleteni se ze site Proslogionu pochopila ja.. uf. to jsou dneska anonymove :))

7:33 odp.  
Blogger zu said...

..nebo dokazat. vsechny tyhle dukazy predpokladaji to, ze pocitani s bozi pritomnosti. nebo aspon pripusteni toho, ze nekteri lide s ni pocitaji.

8:17 odp.  

Okomentovat

<< Home